Kata : humor
Makna : 1. keadaan hati (gembira, sedih, marah, senang, dll); 2. kebolehan menyatakan se­suatu yg menggelikan hati; 3. sesuatu yg menggelikan hati dlm cerita dll, kelucuan: ia hanya tahu tertawa dan menyaksikan ~ pd manusia.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Pelarut bagi badan yang boleh menonjolkan kualiti-kualiti fizikal dan mental bagi manusia. (English - Solvent of body that can accentuate the physical and mental qualities of human.) ,
Contoh Penggunaan: Darah, air mata dan kahak adalah humor dalam badan manusia. (English - Blood, tear and phlegm are humor in the human body.) ,
Asal Kata: Bahasa Latin : umor = bendalir badan.,
Sumber Rujukan: Allen RE (editor) : The Concise Oxford Dictionary of Current English, Oxford University Press 1990 United Kingdom, ed 8, 575. .
29-03-2021 18:34:43
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"basa-basi"

Mn adat istiadat, sopan santun: sukar mencari seorang perempuan yg indah ~nya spt Khatijah; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.