Kata : oleng I
Makna : (oléng) berayun-ayun atau bergoyang-goyang ke kiri kanan (perahu dll): ia terum­bang-ambing dlm perahu yg makin lama makin ~; kepalanya ~ ke kiri dan ke kanan; beroleng-oleng berayun-ayun atau bergo­yang-goyang (perahu yg dipukul ombak dll): bebola itu berputar dan ~; mengoleng mengayunkan (menggoyang, meng­goncang), menggelengkan (kepala): jong mereka dioleng oleh ombak besar; mengoleng mengayunkan (menggoyang, meng­goncang), menggelengkan (kepala): jong mereka dioleng oleh ombak besar; mengoleng-oleng menyebabkan menjadi be­rayun-ayun, bergoyang-goyang, atau ber­olang-aling: ombak kecil ~ perahunya; teroleng-oleng tergoyang-goyang, terolang-aling: kayu bercabang ~ dlm air yg penuh; aku semakin lemah dan tubuhku terasa ~; olengan gerakan mengoleng-oleng, ayunan, goyangan, goncangan: kepala diteleng-telengkan, ~nya spt kapal.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Syammim: Makna: (Kejuruteraan automotif) Pergerakan putaran badan kenderaan di sekitar paksi membujur. Pergerakan oleng menyebabkan sebelah bahagian kereta menganjak sementara sebelah lagi menganjal.,
Contoh Penggunaan: Sewaktu membelok di dalam selekoh ke arah kanan, kereta mengoleng ke arah kiri.,
Asal Kata: Roll,
Sumber Rujukan: Kejuruteraan automotif.
04-07-2021 16:27:29
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"bkn"

kep berkenaan (dengan). Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.