Kata : surau
Makna : tempat beribadat (sembahyang, belajar agama, dll), langgar, madrasah; bagai ber­tandang ke ~ prb perihal bertandang ke rumah orang yg tidak memberi apa-apa kpd tetamu­nya, tidak mendapat apa-apa.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
mohamad yusoff: Makna: 1) tempat belajar; rumah pendidikan; sekolah; madrasah; langgar; tempat berguru; perguruan. 2) tempat bersembahyang; tempat solat; tempat menunaikan sembahyang; Musalla; Musala; Musola; Musolla; persujudan; tempat sujud; tempat bersujud; Masjid; Mesjid; Sejid (kl, tr); rumah Allah (kiasan). 3) bagai lelaki beribadat di surau prb bukan sekadar mendapat habuan di dunia tapi juga memperoleh bahagiannya atau mendapat habuan di akhirat; mendapat ganjaran yg lebih besar. [Terjemahan dan padanan kata "surau" dlm bahasa penjajah Inggeris ialah: Mosque; Masjid; prayer-house; school; etc.],
Contoh Penggunaan: 1. Pelajar dewasa ini tidak seperti dulu yg sangat berminat dan bergalakan pergi ke surau tapi sekarang mereka lebih suka tuang dan lepak. 2. Ibubapa (ibu bapa) saya suka pergi ke surau utk menuntut ilmu agama dan mendengar ceramah. 3. Bang bakal berkumandang di surau pada setiap tiba waktu solat. 4. Amin Rashidi selalu menjenguk dan memberi sedekah kpd anak-anak piatu (yatim) sehingga mereka sentiasa senang dgn kehadirannya. Orang yg selalu berbahagi (berkongsi) rezeki lebih-lebih lagi kpd org-org yg memerlukan (miskin) bakal mendapat ganjaran di akhirat. perbuatannya (Amin Rashidi) bagai lelaki beribadat di surau.,
Asal Kata: surau (salah satu kosa kata Melayu tua/ kuno yg telah diislamkan maksudnya dan diserapi dgn ciri Islam),
Sumber Rujukan: Loghat Kelantan, kecek (basa) Jawi, bahasa Pattani, kamus Thai; Gagasan dan Ilham Pejuang serta Pencinta Bahasa Melayu, Gagasan Mahasiswa dan Mahaguru, Kamus DBP dan KBBI (rujukan kata seerti, dll), Kamus Inggeris; Cadangan kata dan Ilham sendiri.
29-04-2017 07:08:03
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"londong"

Mn; melondong, melondongkan 1. menghanyutkan; 2. ki membencanakan, membinasakan. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.