Kata : yang II
Makna : = yang-yang dewa; beryang-yang membaca mantera memanggil dewa-dewa, memuja dewa-dewa: maka tuan puteri pun mengambil gaharu cendana janggi dibakarnya sambil ~; Tuanku Malim Deman pun berangkatlah bersiram di dlm taman itu ~ mengamalkan sekalian ilmu hikmat; kayangan tempat kediaman segala dewa, keinderaan.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Bahagian terang bagi dualisme dalam falsafah Cina. Antonim : yin. (English - Bright part of dualism in Chinese philosophy. Antonym : yin.),
Contoh Penggunaan: Yang adalah prinsip aktif dalam kosmologi Cina. (English - Yang is the active principle in Chinese cosmology.),
Asal Kata: Bahasa Cina Mandarin : yang = terang, positif.,
Sumber Rujukan: https://en.wikipedia.org/wiki/Yin_and_yang.
21-09-2019 11:58:57
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"coreng (coréng) IV"

; ~ atap sj tumbuhan (pokok kecil), tasik timbul, Leucopogon malayanus. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.