Kata : mencaras
Makna : 1. mengambil kepunyaan orang lain dengan cara yang tidak sah atau tidak beretika: Biarlah bersaing dengan cara yang sihat, saling melengkapi dan bukannya dengan mencaras perniagaan orang lain; 2. menggugat atau merampas kedudukan atau populariti seseorang atau sesuatu: Seindah namanya, blaus terbaru yang menampilkan imej muslimah kini hadir mencaras blaus sedia ada; 3. memotong rambut, pokok dan lain-lain: Rumput jarang dipotong, pokok-pokok tumbuh meliar tidak dicaras dan banyak sampah bertaburan; mencaras rambut anak.
Sumber : Kamus DBP Dalam Talian
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
0  Cadangan
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"indeks industri"

(Eko) indeks yg komponennya terdiri drpd 30 syarikat yg disenaraikan bagi sektor industri sahaja, yg menggambarkan prestasi harga sektor ini; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.