CARIAN KATA - KAMUS
Klik kata untuk cadangan lanjut

Bilangan Hasil Carian = 2

KATAMAKNASUMBER
telus 1. dapat masuk ke dlm lubang dll, terus menem­bus, bulus, celus, lulus; 2. mudah di­faha­mi atau diketahui (tiada hal yg tersem­bunyi, disangsikan dsb): setiap keputusan hendaklah dibuat secara ~ dan dilaksana­kan segera; meneluskan menyebabkan telus: tidak ada pe-luang ~ sinarnya ke celah-celah pohon yg rendang; ketelusan keadaan atau sifat yg terus terang (tiada hal yg tersembunyi, disangsikan dsb): perlunya ~ dlm urusan kewangan negara; Malaysia mahu semua negara anggota APEC mengamalkan ~ sebagaimana yg dilaung-laungkan. Kamus Dewan Edisi Keempat
telusur menelusur 1. bergerak atau berjalan sepanjang tepi jalan, sungai, dll; 2. menjejaki;menelusuri mengikuti jejak perjalanan, lang-kah, tindakan dsb: tidak ramai pula yg sanggup ~ kejayaan rakan mereka yg telah dan sedang menempa kejayaan. Kamus Dewan Edisi Keempat©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.