DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : stasis
Makna : Satu istilah biologi yang mana satu spesies mengalami sikit atau tiada perubahan dalam sejarah evolusinya. (English - A biological term where one spesies experience little or no change in its evolutionary history.)
Contoh Penggunaan : Haiwan itu mengalami stasis, tanpa perubahan dalam juta tahun yang lalu menurut seorang ahli sejarah. (English - The animal experiences stasis, without change in the last million years according to a historian.) (Pencadang : Kang Chuen Tat - 江俊达; PO Box 6263, Dandenong, Victoria VIC 3175, Australia; SMS +61405421706; chuentat@hotmail.com; http://kangchuentat.wordpress.com)
Asal : stasis
Sumber Rujukan : http://en.wikipedia.org/wiki/Stasis
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 02-03-2017 21:44:41

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
2  Komen
Kang Chuen Tat: Terima kasih atas komen anda. (English - Thank you for your comment.)
03-03-2017 22:20:37
mohamad yusoff: Sejahtera, encik Kang Chuen Tat, saya kira kata "stasis" boleh dipadankan dgn berpuluh-puluh kata dlm bahasa Melayu jati spt "kenirubahan"; "keberhentian"; "keterhentian"; "keperlahanan"; "kewakafan"; "kemembatuan"; "kesumbatan"; "kekakuan"; "kenirgiatan"; "nirgiat" atau "nirubah" dan banyak lagi. Sekian, sekadar berkongsi ilmu dan pandangan. Terima kasih!
03-03-2017 01:33:18DUNIA KATA - KATA HARI INI
"indeks industri"

(Eko) indeks yg komponennya terdiri drpd 30 syarikat yg disenaraikan bagi sektor industri sahaja, yg menggambarkan prestasi harga sektor ini; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.