DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : fuze
Makna : Peranti pencetus untuk munisi tentera atau dikenali sebagai peledak.
Contoh Penggunaan : In addition, a fuze will have safety and arming mechanisms that protect users from premature or accidental detonation.
Asal :
Sumber Rujukan : http://www.dtic.mil/ndia/2004fuze/hiebel.pdf
Gambar :
Sumbangan : SNN95
Tarikh : 04-03-2017 02:51:09

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
2  Komen
mohamad yusoff: Sejahtera saudara/ saudari SNN95? kata "fuze" ialah kata yg digunakan dlm bahasa Inggeris dan dalam bahasa Melayu secara pinjamannya disebut dan dieja "fius" bukan "fuze". Sila rujuk di laman ini http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=fius . Cara pembacaan, pengejaan atau penyebutan kata "fuze" dlm bahasa Melayu dengan bahasa Inggeris adalah berbeza. Lantaran itu, kata "fuze" tidak boleh dipinjam sewenang-wenangnya kerana menyalahi hukum pembacaan, pengejaan dan penyebutan dlm bahasa Melayu. Saya kira kata "fuze" itu boleh dipadankan dgn kata yg lebih bersifat jati seperti, "murang"; "sumbu"; "tunam"; "subuk"; "cetus"; "pencetus"; "taliapi"; "upet" dan banyak lagi. Sekadar berkongsi ilmu dan pandangan, terima kasih!
04-03-2017 16:35:24
Jeluang Terluang: Fiuz?
04-03-2017 03:59:28DUNIA KATA - KATA HARI INI
"memperluas"

menjadikan lebih luas: mereka dihantar ke luar negeri utk ~ pengetahuan dan pemandangan mereka; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.