DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : gadget
Makna : tempat letak kasut pengakap berkhemah
Contoh Penggunaan : Kanak-kanak pengakap itu sedang membuat gadget.
Asal : Pinjaman Inggeris
Sumber Rujukan : KPM
Gambar :
Sumbangan : FADILAH
Tarikh : 13-04-2017 21:26:00

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
mohamad yusoff: Sejahtera, maafkan saya saudari FADILAH. Adakah anda pasti makna "gadget" yg anda ketengahkan itu terdapat dlm bahasa Inggeris? kerana saya tidak menjumpai makna itu dlm bahasa Inggeris secara tepat spt mana yg anda kemukakan. Utk pengetahuan anda, padanan yg tepat utk istilah "gadget" dlm bahasa Melayu disebut "alat"; "alatan"; "perkakas"; "alat kecil" dan berseerti dgn "peranti", serta seumpamanya. Utk pengetahuan anda lagi, terdapat banyak jenis "gadget" atau alat yg digunakan dlm perkhemahan pengakap dan tujuannya adalah untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. "Gadget" atau alat dari sudut perkhemahan pengakap, membawa banyak maksud bukan sekadar alat utk dijadikan sebagai tempat letak kasut sahaja malah lebih daripada itu. Pembuatan alat atau "gadget" ialah salah satu kegiatan-kegiatan dlm perkhemahan pengakap utk mengembangkan dan memajukan kemahiran mereka dari segi jasmani (fizikal) dan rohani (mental). Sekadar berkongsi maklumat dan pandangan. Sekian, terima kasih.
14-04-2017 05:13:52DUNIA KATA - KATA HARI INI
"memperluas"

menjadikan lebih luas: mereka dihantar ke luar negeri utk ~ pengetahuan dan pemandangan mereka; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.