DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : digitus
Makna : Salah satu daripada beberapa bahagian yang paling distal bagi satu anggota badan - jari-jari, ibu-ibu jari, jari-jari kaki pada tangan-tangan dan kaki-kaki. Sinonim : digit. (English - One of several most distal parts of a limb - fingers, thumbs, toes on hands and feet. Synonym : digit.)
Contoh Penggunaan : Setiap digitus dibentuk beberapa tulang yang dipanggil falanks-falanks yang dikelilingi tisu lembut. (English - Each digitus is formed by several bones called phalanges surrounded by soft tissue.) (Pencadang : Kang Chuen Tat - 江俊达; PO Box 6263, Dandenong, Victoria VIC 3175, Australia; SMS +61405421706; chuentat@hotmail.com; http://kangchuentat.wordpress.com)
Asal : digitus
Sumber Rujukan : www.dictionary.com/browse/digitus
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 06-08-2017 23:54:29

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"mencurigakan"

membangkitkan curiga (ku­rang percaya, sangsi): adakah gerak-geri yg ~? Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.