DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : kelalam
Makna : sj alat utk menulis, yg dilapisi dan disaluti dgn potongan kayu kecil, kurungan leliat (plastik) atau kurungan logam dsbnya serta berisi kelarang (grafit) yg keras; sj alat tulis drpd kayu kecil yg berisi terutamanya kelarang (grafit); kalam rasas (bah.Arab); kalam kelarang; kalam (kl, pt); dll. (Terjemahan dan padanan kata "kelalam" dlm bahasa Inggeris ialah: pencil; an instrument for writing or drawing, consisting of a thin stick of graphite or a similar substance enclosed in a long thin piece of wood or fixed in a metal or plastic case; etc.)
Contoh Penggunaan : 1. Kelalam berbeza dengan kalam (pena). Kelalam berisi kelarang manakala kalam menggunakan mangsi, dakwat atau cecair sebagai bahan penanda. Getah pemadam digunakan bagi menghilangkan tanda yang dihasilkan oleh kelalam.
Asal : kalam + sisipan/tengahan -el- = kelalam
Sumber Rujukan : Ilham drpd bahasa serumpun dan loghat negeri; Ilham dan Gagasan Pejuang serta Pencinta bahasa Melayu, Ilham dan Gagasan Mahasiswa, kamus DBP dan KBBI (rujukan kata seerti, istilah, dll), kamus Inggeris.
Gambar :
Sumbangan : mohamad yusoff
Tarikh : 08-08-2017 07:58:19

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"mencurigakan"

membangkitkan curiga (ku­rang percaya, sangsi): adakah gerak-geri yg ~? Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.