DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : location specific
Makna : pengesyoran pembajaan secara location specific adalah pengesyoran kadar baja yang khusus bagi memenuhi keperluan unsur mengikut kandungan yang diperlukan di lokasi tertentu.
Contoh Penggunaan : keperluan kadar bagi unsur baja nitrogen: potasium: kalium di mukim Gerai, Terengganu tidak sama dengan keperluan kadar baja di mukim Sungai Burong, Selangor.
Asal : location specific
Sumber Rujukan : Jabatan Pertanian, Bahagian Pengurusan dan Pemuliharaan Sumber Tanah
Gambar :
Sumbangan : ngizailah
Tarikh : 03-10-2017 08:58:47

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
mohamad yusoff: Sejahtera, saudara/saudari ngizailah, saya cadangkan istilah "khas-loka" utk padanan istilah "location specific" dlm bahasa Inggeris. Sekadar berkongsi pandangan, salam!
05-10-2017 03:07:13DUNIA KATA - KATA HARI INI
"jeruk purut"

limau purut, Citrus hystrix Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.