DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : sitersangka
Makna : yang disyaki; yang disangka; yang dicurigai; sitercurigai; sitersyaki; orang yang disyaki; orang yg dicurigai; orang yang disangka; tersyaki; tersangka; tercurigai; suspek; orang yg disyaki melakukan jenayah; perseorangan (individu) yang mempunyai sejarah perubatan dan gejala (simptom) yang menunjukkan kemungkinan akan menghidapi sesuatu penyakit; dll. (Terjemahan dan padanan dlm bahasa Inggeris ialah: suspect; a person who is suspected, especially one suspected of a crime, offense, or the like; a person thought to be guilty of a crime or offense; One who is suspected, especially of having committed a crime; a person who is under suspicion; etc.)
Contoh Penggunaan : 1) Pihak mata-mata telah menahan beberapa orang sitersangka yang terlibat dalam kejadian rompakan di kedai emas itu. 2) Mak cik Limah salah seorang sitersangka yg menghidapi batuk kering.
Asal : si (sang; al-; kata sandang) + ter- (awalan) + sangka (syak; curiga; dll)
Sumber Rujukan : Gagasan, Ilham dan Suara Pencinta serta Pejuang Bahasa Melayu; Gagasan, Ilham dan Suara Mahasiswa; Kamus DBP dan KBBI; Bahasa Indonesia; Kamus Inggeris; dll
Gambar :
Sumbangan : mohamad yusoff
Tarikh : 24-10-2017 06:22:14

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"kayu pengirik"

kayu penebah. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.