DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : e-kelui
Makna : Perkhidmatan menempah atau memesan kereta, teksi, limosin atau pengangkutan awam lain melalui komputer atau peranti mudah alih. Padanan untuk 'e-hailing' dalam bahasa Inggeris
Contoh Penggunaan : Pemandu e-kelui disarankan memenuhi syarat-syarat sah seperti memiliki lesen PSV yang telah ditetapkan kerajaan. (Sumber: https://m.facebook.com/jpjutckedah/posts/pemandu-e-kelui-e-hailing-disarankan-memenuhi-syarat-syarat-sah-seperti-memiliki/880034855722532/) Seorang pemandu perkhidmatan e-kelui (e-hailing) mengalami kecederaan di kepala akibat dipukul dan ditembak menggunakan senapang angin oleh penumpangnya di Jalan FAC Matang di Kuching, kira-kira pukul 2.30 petang tadi. (Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/478054)
Asal : Dialek utara
Sumber Rujukan : Malaysiakini dan JPJ Cawangan UTC Kedah.
Gambar :
Sumbangan : Muhammad Aqil Rifqi Bin Mohame
Tarikh : 12-07-2019 10:41:27

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"kuncup I"

1. tidak terbuka lebar (bkn payung dll), tidak mekar atau kembang (bkn bunga); ~ hatinya ki ketakutan; 2. kuntum bunga, daun muda yg belum terbuka: ~ bunga mawar; 3. ark bp berkulup, belum berkhatan; menguncup 1. menjadi kuncup (tertutup), mengerut, menjadi tidak kembang atau terbuka: daun semalu ~ apabila disentuh; 2. menjadi kecil (pendek, kurang.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.