DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : kaedah umpan madu
Makna : Kaedah yang digunakan untuk memerangkap aktiviti pengguna hasad dengan menyediakan ruangan palsu yang boleh menarik perhatian pengguna hasad. Contoh, suatu laman web papan mesej atau buletin boleh disertakan dengan ruangan mesej yang tidak boleh dicapai oleh pengguna biasa melalui kaedah biasa, ataupun beberapa alamat e-mel palsu yang tidak pernah digunakan boleh disediakan dalam sebuah pelayan e-mel. Apabila penjana spam menghantar mesej ke ruangan mesej atau alamat e-mel tersebut, aktiviti berkenaan boleh dipantau dalam masa nyata dan dianalisis dengan teliti untuk mendedahkan lokasi sebenar pengguna hasad. Pentadbir sistem kemudiannya boleh bertindak memerangkap atau menghalang pengguna hasad daripada mencapai pelayan tersebut. Lihat juga umpan madu.
Contoh Penggunaan : kaedah umpan madu ialah istilah dlm TMK
Asal : honeypot method
Sumber Rujukan : PRPM
Gambar :
Sumbangan : jufert
Tarikh : 01-08-2021 12:24:01

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"bkn"

kep berkenaan (dengan). Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.