DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : deltoid
Makna : Otot tebal yang membentuk kontur bulat pada pinggir luar bahu dan bertindak untuk menaikkan lengan. (English - The thick muscle forming the rounded contour of the outer edge of the shoulder and acting to raise the arm.)
Contoh Penggunaan : Detoid anterior yang terlibat dalam bahu menjauhi garis pusat badan apabila bahu diputar secara luaran. (English - The anterior deltoid involved in shoulder is abducted when the shoulder is externally rotated.) (Pencadang : Kang Chuen Tat - 江俊达; PO Box 6263, Dandenong, Victoria VIC 3175, Australia; SMS +61405421706; chuentat@hotmail.com; http://kangchuentat.wordpress.com)
Asal : deltoid
Sumber Rujukan : http://dictionary.reference.com/browse/deltoid
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 19-07-2014 14:58:09

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
Kang Chuen Tat: Makna : Satu otot besar, segitiga yang meliputi sendi bagi bahu. (English - A large, triangular muscle covering the joint of the shoulder.) Contoh Penggunaan : Tindakan bagi deltoid adalah untuk mengangkat lengan jauh dari tepi bagi badan. (English - The action of deltoid is to raise the arm away from the side of the body.)
22-05-2017 01:57:56DUNIA KATA - KATA HARI INI
"memperluas"

menjadikan lebih luas: mereka dihantar ke luar negeri utk ~ pengetahuan dan pemandangan mereka; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.