DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : mandibula
Makna : Mandible or inferior maxillary bone forms the lower jaw and holds the lower teeth in place with the body, ramus, alveolar process, condyle and coronoid process. (English - Mandibel atau tulang maksila inferior yang membentuk rahang bawah dan memegang gigi-gigi yang lebih rendah dengan badan, ramus, proses alveolar, kondil dan proses koronoid.)
Contoh Penggunaan : Penyerapan semula ini boleh berlaku ke tahap sehingga foramen mental adalah hampir di sempadan atasan bagi mandibula itu. (English - This resorption can occur to such an extent that the mental foramen is virtually on the superior border of the mandibula.) (Pencadang : Kang Chuen Tat - 江俊达; PO Box 6263, Dandenong, Victoria VIC 3175, Australia; SMS +61405421706; chuentat@hotmail.com; http://kangchuentat.wordpress.com)
Asal : mandibula
Sumber Rujukan : http://en.wikipedia.org/wiki/Human_mandible
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 06-03-2015 14:23:25

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
Kang Chuen Tat: Kata : mandibula Makna : Satu tulang bentuk U yang membentuk rahang bawah. Sinonim : mandibulum. (English - A U-shaped bone forming the lower jaw. Synonym : mandibulum.) Contoh Penggunaan : Sempadan tinggi bagi mandibula mengandungi soket-soket bagi 16 gigi bawahan. (English -The superior border of the mandibula contains sockets for the 16 lower teeth.) Sumber Rujukan : https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/mandibulum.
29-07-2018 04:19:37DUNIA KATA - KATA HARI INI
"parasitisme"

(Bio) hubungan antara parasit dgn perumahnya yg merosakkan perumah. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.