DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : tabayun
Makna : 1. perbuatan menyelidik dan menyemak asas kebenaran sesuatu perkara, lazimnya berita atau khabar angin. 2. sifat memastikan kesahihan sesuatu fakta setelah menerimanya.
Contoh Penggunaan : 1. Apabila Isa mendengar khabar bahawa saudaranya telah meninggal dunia, beliau telah menabayun terdahulu dengan menghubungi ibu saudaranya terdahulu. 2. Rashid dipuji sebagai seorang ketua kampung yang mempunyai sifat tabayun kerana menyiasat terdahulu selepas menerima berita.
Asal : Arab "تبيّن" (tabayyun) yang yang bermaksud menyabitkan dan menyemak asas kebenaran sesuatu perkara.
Sumber Rujukan : https://muftiwp.gov.my/artikel/bayan-linnas/3485-bayan-linnas-siri-ke-184-tabayyun-dalam-penerimaan-dan-penyampaian-berita
Gambar :
Sumbangan : Ahmad Ali
Tarikh : 04-04-2021 20:26:46

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"basa-basi"

Mn adat istiadat, sopan santun: sukar mencari seorang perempuan yg indah ~nya spt Khatijah; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.