DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : trak angsun
Makna : Sejenis jentera yang berkuasa digunakan untuk mengangkat dan memindahkan barangan.
Contoh Penggunaan : Kesemua kotak dan perabut berat di dalam gudang itu diangkut dan disusun menggunakan trak angsun oleh pekerjanya yang cekap.
Asal : Daripada perkataan trak yang bermaksud "sj lori mengangkut" dan "angkat susun" yang bermaksud "mengangkat dan menyusun"; paduan bagi "trak angkat susun"
Sumber Rujukan : ADTEC Kulim (Safe Handling of Forklift Truck Operation Training (SHFT) - November 2018)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 24-05-2023 14:26:04

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"takwa"

Ar 1. ketaatan mengerjakan perintah Allah, kesolehan: di mukanya kelihatan sinar yg jernih dan tajam, sinar ~ iman yg biasa ter­bayang di muka orang zahid; 2. takut akan Allah, hidup soleh: sesungguhnya orang yg paling ~ kpd Allah ialah orang yg benar-benar taat kpd perintah Allah; bertakwa mempunyai sifat takwa; ketakwaan perihal takwa. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.