DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : roti tongkat
Makna : Sejenis roti besar yang panjang lonjong berasal dari Perancis; "baguette".
Contoh Penggunaan : Rahman sempat membeli beberapa buku roti tongkat yang sangat panjang ketika melancong ke Perancis pada bulan lepas.
Asal : Gabungan daripada kata "roti" yang bermaksud "sejenis makanan daripada tepung gandum" dan "tongkat" yang bermaksud "kayu untuk berjalan"
Sumber Rujukan : Bebas News (Perancis mahu baguette jadi warisan budaya dunia - 27 Mac 2021
Gambar :
Sumbangan : 002432
Tarikh : 30-05-2023 18:16:47

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"laung"

suara yg kuat (utk memanggil atau menyeru), suara yg nyaring; berlaung = ~ kata sl berucap dgn suara nyaring, berseru; melaung berteriak (memanggil, menyeru) dgn suara yg kuat: sambil memegang tangan adiknya, Ramli cuba ~ dgn sekuat-kuatnya; melaungkan 1. meneriakkan, memanggil­kan: ketika itu Wan Dah ~ supaya jangan dikejar perahu yg lari itu; 2. .... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.