Kata : kicau I
Makna : 1. bunyi burung; 2. = kicak-~ bunyi burung murai: Karim dikejutkan drpd tidurnya oleh ~ murai; berkicau 1. berbunyi (bkn burung terutama burung murai): ayam biasa berkokok, murai biasa ~; 2. bercakap-cakap dgn sesuka hati (tidak tentu buah butirnya), berceloteh, me­ngoceh; berkicauan berkicau banyak-banyak (ber­sama-sama): beberapa ekor burung murai ~ dr dahan ke dahan; kicauan kicau.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
002312: Makna: tweet, pos yang diposkan dalam media sosial/ laman Twitter,
Contoh Penggunaan: Sudah banyak kicau yang buruk pasal saya di IG.,
Sumber Rujukan: google.
12-04-2019 09:51:41
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"locok"

1. mengeluarmasukkan barang yg panjang ke dlm lubang (omboh pam dll); 2. mengangkat dan menekan alu dll ke dlmlesung dll (utk menumbuk); pelocok alu dll utk melocok, piston pam. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.