Kata : lignin
Makna : (Bio) bahan yg membentuk dinding sel berkayu pd tumbuh-tumbuhan; peligninan proses tumbuhan menjadi berkayu apabila juzuk-juzuk tertentu dlm dinding selnya berubah menjadi lignin.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Satu bahan organik yang terdapat di bahagian-bahagian berkayu bagi tumbuh-tumbuhan dan adalah dikaitkan dengan selulosa. (English - An organic substance found in the woody parts of plants and is associated with cellulose.),
Contoh Penggunaan: Lignin adalah terutamanya penting dalam pembentukan bagi dinding-dinding sel. (English - Lignin is particularly important in the formation of cell walls.) ,
Asal Kata: Bahasa Latin : lignum = kayu.,
Sumber Rujukan: Carl Schaschke (2014) : A Dictionary of Chemical Engineering. Oxford University Press, United Kingdom. .
02-10-2022 18:25:16
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"mengateki"

menggelikan, menggeletek. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.