Kata : liter
Makna : ukuran banyak yg bersamaan dgn 1 dm3 (biasanya bagi cecair spt minyak, air, dll); literan sukatan (takaran) yg isinya satu liter.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Simbol l, satu unit SI bagi isipadu yang menduduki satu desimeter padu. (English - Symbol l, an SI unit of volume that occupies one cubic decimetre.) ,
Contoh Penggunaan: Kajian ini akan menunjukkan bahawa 100 miligram per liter adalah terlalu rendah. (English - The study will show that 100 milligrams per liter is too low.) ,
Asal Kata: Bahasa Yunani : litra = paun.,
Sumber Rujukan: Carl Schaschke (2014) : A Dictionary of Chemical Engineering. Oxford University Press, United Kingdom. .
06-11-2022 17:03:26
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"mengateki"

menggelikan, menggeletek. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.