Kata : neurosis
Makna : (néurosis) (Psi) gangguan emosi akibat konflik yg tidak dapat diselesaikan, yg dicirikan dgn keresahan (sama ada melalui pertuturan atau perlakuan tertentu).
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Satu penyakit mental yang agak ringan yang bukan disebabkan penyakit organik, melibatkan gejala-gejala bagi tekanan tetapi bukan satu kehilangan radikal bagi sentuhan dengan realiti. Kata nama majmuk : neuroses. (English - A relatively mild mental illness that is not caused by organic disease, involving symptoms of stress but not a radical loss of touch with reality. Plural noun : neuroses.) ,
Contoh Penggunaan: Neurosis penjara berlaku dalam banduan-banduan yang menghadapi masalah menyesuaikan diri kepada satu hukuman penjara yang panjang. (English - Prison neurosis occurs in prisoners having trouble adjusting to a long prison sentence.) ,
Asal Kata: Bahasa Yunani : (neuron = saraf) + (-osis = keadaan abnormal).,
Sumber Rujukan: http://dictionary.reference.com/browse/neuroses.
14-03-2021 17:26:52
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"basa-basi"

Mn adat istiadat, sopan santun: sukar mencari seorang perempuan yg indah ~nya spt Khatijah; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.