Kata : sol
Makna : IB tapak kasut (selipar dll); mengesol memasang sol (pd kasut dll).
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Satu larutan koloid di mana zarah-zarah pepejal kecil tersebar dalam satu fasa cecair yang berterusan. (English - A colloidal solution in which small solid particles are dispersed in a liquid continuous phase.) ,
Contoh Penggunaan: Bukan A atau B larut dalam air untuk memberi satu larutan yang jelas, tetapi mereka membentuk satu sol. (English - Neither A nor B dissolves in water to give a clear solution, but they form a sol.) ,
Asal Kata: Bahasa Latin : solidum = pepejal.,
Sumber Rujukan: Carl Schaschke (2014) : A Dictionary of Chemical Engineering. Oxford University Press, United Kingdom. .
07-04-2023 18:57:06
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"merias"

menghiasi; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.