DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : Kemuka
Makna : Tunjuk
Contoh Penggunaan : Saya mengemukakan bukti pada hakim
Asal :
Sumber Rujukan : Tiada
Gambar :
Sumbangan : Dio apai
Tarikh : 19-07-2017 16:18:11

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
002271: Daripada pengamatan saya dan rujukan DBP yang saya lihat, kemuka sebenarnya dieja sebagai KE MUKA. Dlm KD4 subentri MENGEMUKAKAN diletakkan di bawah kata utamanya MUKA. Wallahualam.
20-07-2017 15:54:53DUNIA KATA - KATA HARI INI
"rembuk"

bicara, muafakat, nasihat, runding; berembuk berbicara, bermuafakat, berunding: itulah sebabnya adik diundang, dipinta datang sama ~, memilih berat ringannya; merembukkan membicarakan, memuafakat­­kan, merundingkan: kami berkumpul ~ siasat yg akan dipakai; rembukan pembicaraan, permuafakatan, pe­­­­rundingan: kalau dia sudi maka ~ itu biar­lah dise.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.