DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : memperkemaskan
Makna : memperkemaskan sistem penghantaran
Contoh Penggunaan : memperkemaskan sistem penghantaran
Asal : kemas
Sumber Rujukan : dbp
Gambar :
Sumbangan : 660926-08-5444
Tarikh : 03-09-2017 17:41:07

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
Balqis Shafie: izinkan saya berkongsi ilmu yg saya belajar: kemas : kata adjektif mempeR + kata adjektif = mempeR + kemas = memperkemas. sama seperti memperkuat, memperketat, memperbesar. Sekian terima kasih.
05-09-2017 16:34:02DUNIA KATA - KATA HARI INI
"rembuk"

bicara, muafakat, nasihat, runding; berembuk berbicara, bermuafakat, berunding: itulah sebabnya adik diundang, dipinta datang sama ~, memilih berat ringannya; merembukkan membicarakan, memuafakat­­kan, merundingkan: kami berkumpul ~ siasat yg akan dipakai; rembukan pembicaraan, permuafakatan, pe­­­­rundingan: kalau dia sudi maka ~ itu biar­lah dise.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.