DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : jalarakinan
Makna : 1) "jalarakinan" ~ (Kim) tindak balas kimia apabila sebatian bertindak balas dgn air utk menghasil­kan sebatian lain; ist penguraian atau perubahan sesuatu sebatian kimia oleh air; peruraian oleh air; penguraian oleh air; dsb.
Contoh Penggunaan : Pemanfaatan jalarakinan yang telah lama wujud dan digunakan secara dagang (komersial) adalah ester jalarakin penyabunan (pembentukan sabun).
Asal : jala- (awalan yg bermaksud air atau zat air; ayer; keairan; yg berkenaan dgn air; zat air; yg digerakkan dgn air; tergabung dgn zat air atau hidrogen; dll) + -rakin (singkatan drpd cerakin)
Sumber Rujukan : Gagasan, Ilham dan Suara Pencinta serta Pejuang Bahasa Melayu; Gagasan, Ilham dan Suara Mahasiswa; Kamus DBP dan KBBI; Bahasa Indonesia; Kamus Inggeris; dll.
Gambar :
Sumbangan : mohamad yusoff
Tarikh : 03-10-2017 06:20:52

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"uling I"

= ~ anjing sj ikan laut (belut) yg besar, Anguilla bicolor. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.