DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : rigor mortis
Makna : Tahap ketiga bagi kematian, yang merupakan salah satu tanda bagi kematian yang dapat dikenali. (English - The third stage of death, which is one of the recognizable signs of death.)
Contoh Penggunaan : Rigor mortis adalah disebabkan perubahan-perubahan kimia di dalam bedah siasat otot-otot. (English - Rigor mortis is caused by chemical changes in the muscles post mortem.)
Asal : Bahasa Latin : (rigor = kekejangan) + (mortis = bagi kematian).
Sumber Rujukan : http://en.wikipedia.org/wiki/Rigor_mortis
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 28-01-2018 19:43:24

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
2  Komen
Kang Chuen Tat: Terima kasih Mohamad Yusoff.
15-09-2020 05:07:31
mohamad yusoff: Sejahtera, terjemahan yg tepat dlm bahasa Melayu utk "rigor mortis" ialah "kaku mayat"; "kejang mayat"; "kekejuran mayat"; atau "kekakuan mayat".
29-01-2018 15:41:42DUNIA KATA - KATA HARI INI
"cutel"

Jw tamat, selesai, habis (cerita dll). Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.