DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : sensomotor
Makna : Berkaitan dengan kedua-dua aspek deria dan motor. Sinonim : sensorimotor. (English - Relating to both sensory and motor aspects. Synonym : sensorimotor.)
Contoh Penggunaan : Tahap sensomotor adalah sebahagian daripada perkembangan kognitif. (English - The sensomotor stage is a part of cognitive development.)
Asal : Inggeris : sensory (deria) + motor.
Sumber Rujukan : https://www.merriam-webster.com/dictionary/sensorimotor
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 30-12-2018 00:59:29

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"resap"

hilang, lenyap, lesap: cecair itu ~ cepat dan kesannya tidak lama; tuan puteri pun ~lah tiada ketahuan halanya; meresap 1. masuk ke dlm liang dll (terutama barang yg cair), menyerap: sejuk angin timur laut yg bertiup itu pun ~ sampai ke tulang sumsum; perapkan daging itu beberapa waktu lamanya hingga garam dll ~ benar; meresap-resap ke rumah orang .... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.