DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : splash screen
Makna : Splash screens are the first image users see launching a mobile application. Skrin pertama yang muncul / dipaparkan apabila pengguna melancarkan atau membuka sesuatu aplikasi mudah alih (mobile app)pada telefon pintar atau tablet (seperti iPad atau Samsung Tab). Kebiasaannya pada skrin ini memaparkan gambar atau nama aplikasi tersebut dan loading bar yang menunjukkan peratus aplikasi itu sedang dibuka.
Contoh Penggunaan : Apabila aplikasi tersebut ditekan oleh pengguna, splash screen aplikasi akan muncul dan memaparkan nama dan logo aplikasi selama beberapa saat sebelum ke skrin utama aplikasi.
Asal :
Sumber Rujukan : https://tubikstudio.com/mobile-ui-design-15-basic-types-of-screens/
Gambar :
Sumbangan : SarinaMB
Tarikh : 28-05-2019 02:10:31

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"juruanalisis"

orang yg terlatih dan mahir dlm menganalisis sesuatu, penganalisis; ~ sistem orang yg terlatih utk menganalisis keperluan sesuatu tugas atau projek dan dapat mengatur segala keperluan yg berkenaan dlm suatu sistem atau bentuk yg memungkinkan per­kakasan dan perisian komputer digunakan utk melaksanakan projek tersebut. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.