DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : metalofon
Makna : kategori instrumen muzik bagi merujuk kpd alat muzik spt xilofon, gambang (dlm ensembel gamelan), dan sebagainya, yg nadanya dihasilkan dgn mengetuk atau memukul kepingan logam atau kayu metalofon tu menggunakan pemukul khas (biasanya sepasang pemukul).
Contoh Penggunaan : Ensembel muzik yang biasanya menonjolkan metalofon,gambang, gendang,dan gong disebut gamelan.
Asal : metallophone (kata Inggeris)
Sumber Rujukan : Google
Gambar :
Sumbangan : 002271
Tarikh : 11-06-2019 17:02:21

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"juruanalisis"

orang yg terlatih dan mahir dlm menganalisis sesuatu, penganalisis; ~ sistem orang yg terlatih utk menganalisis keperluan sesuatu tugas atau projek dan dapat mengatur segala keperluan yg berkenaan dlm suatu sistem atau bentuk yg memungkinkan per­kakasan dan perisian komputer digunakan utk melaksanakan projek tersebut. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.