DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : wiki
Makna : Sebuah laman web atau pangkalan data dibina dan diselenggara secara bersama-sama oleh sebuah komuniti pengguna, di mana sesiapa sahaja boleh menyunting dan menambah kandungannya.
Contoh Penggunaan : 1. Maka mereka berhasrat untuk menubuh sebuah wiki bagi francais filem tersebut bagi kemudahan orang awam dalam mencari maklumat mengenainya. 2. Pada 26hb Oktober 2002, versi Bahasa Melayu bagi laman wiki Wikipedia ditubuhkan.
Asal : Bahasa Inggeris: Wiki - A website or database developed collaboratively by a community of users, allowing any user to add and edit content.
Sumber Rujukan : https://www.lexico.com/en/definition/wiki
Gambar :
Sumbangan : Ahmad Ali
Tarikh : 06-07-2019 16:35:21

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"kuncup I"

1. tidak terbuka lebar (bkn payung dll), tidak mekar atau kembang (bkn bunga); ~ hatinya ki ketakutan; 2. kuntum bunga, daun muda yg belum terbuka: ~ bunga mawar; 3. ark bp berkulup, belum berkhatan; menguncup 1. menjadi kuncup (tertutup), mengerut, menjadi tidak kembang atau terbuka: daun semalu ~ apabila disentuh; 2. menjadi kecil (pendek, kurang.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.