DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : Bolivia
Makna : Sebuah negara dikelilingi daratan di Amerika Selatan. (English - A landlocked country in South America.)
Contoh Penggunaan : Bahasa Sepanyol digunakan secara meluas di Bolivia. (English - Spanish language is used widely in Bolivia.)
Asal : Simon Bolivar (24 Julai 1783 – 17 Disember 1830), pemimpin bagi kemerdekaan melawan Empayar Sepanyol di Amerika Selatan.
Sumber Rujukan : https://en.wikipedia.org/wiki/Bolivia
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 16-11-2019 15:20:05

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"juruanalisis"

orang yg terlatih dan mahir dlm menganalisis sesuatu, penganalisis; ~ sistem orang yg terlatih utk menganalisis keperluan sesuatu tugas atau projek dan dapat mengatur segala keperluan yg berkenaan dlm suatu sistem atau bentuk yg memungkinkan per­kakasan dan perisian komputer digunakan utk melaksanakan projek tersebut. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.