DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : gerek kumbang
Makna : basikal (yg) bermotor; basikal berenjin; basikal yang dilengkapi dengan motor atau enjin; sepeda kumbang; lereng kumbang, 2. "bergerek kumbang" ~ menaiki, mengenderai atau menunggang basikal bermotor. (Padanan dalam bahasa Inggeris - motorbike; moped)
Contoh Penggunaan : 1) Afzal membeli sebuah gerek kumbang yang baru untuk adiknya. 2) Mak cik Kiah bergerek kumbang ke masjid.
Asal : gerek (basikal) + kumbang (istilah khusus Indonesia utk sesuatu kata majmuk tertentu).
Sumber Rujukan : ilham drpd loghat Kedah dan bahasa Indonesia.
Gambar :
Sumbangan : mohamad yusoff
Tarikh : 18-04-2020 23:01:34

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
2  Komen
mohamad yusoff: Tengok kat sini gambar "Moped", ye! ~ "https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Moped"
23-04-2020 20:21:49
Ruslan Azizan: Ada ke gambarnya
21-04-2020 15:57:18DUNIA KATA - KATA HARI INI
"tandu"

= tanduan 1. sj usungan (berupa kerusi, rumah-rumahan kecil, dll) utk membawa orang, joli: maka menteri keempat pun menyembah, lalu keluar naik ~nya, kembali ke rumahnya; 2. usungan utk mengangkut orang sakit (orang cedera dll): orang yg cedera dlm kema­lang­an jalan raya itu diusung ke hospital dgn ~; bertandu diusung dgn tandu, naik tandu: bonda.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.