DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : seru (shoutout)
Makna : sejenis sapaan terhadap sso (biasanya disebut namanya sekali) yang dikongsikan dalam sosial media (blog, Instagram dll) sbg cara menunjukkan penghargaan, sokongan, luahan gembira dan sebagainya.
Contoh Penggunaan : Bagaimanakah saya memberi seseorang shoutout?
Asal : kata Inggeris Shoutout
Sumber Rujukan : https://quiennomesigueeninstagram.com/ms/shoutout-instagram/
Gambar :
Sumbangan : 002271
Tarikh : 23-07-2020 16:58:59

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"tandu"

= tanduan 1. sj usungan (berupa kerusi, rumah-rumahan kecil, dll) utk membawa orang, joli: maka menteri keempat pun menyembah, lalu keluar naik ~nya, kembali ke rumahnya; 2. usungan utk mengangkut orang sakit (orang cedera dll): orang yg cedera dlm kema­lang­an jalan raya itu diusung ke hospital dgn ~; bertandu diusung dgn tandu, naik tandu: bonda.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.