DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : tinjauan mesra
Makna : perbuatan atau program melawat atau melihat-lihat tempat yang ditadbir dan sebagainya untuk bertanya khabar, bertemu mesra biasanya secara tidak rasmi atau tidak dirancang awal.
Contoh Penggunaan : Tinjauan mesra pada pilihan raya tak perlukan permit - Peguam Negara (tajuk akhbar)
Asal : kata Inggeris walkabout
Sumber Rujukan : Laman BH Online
Gambar :
Sumbangan : 002271
Tarikh : 23-07-2020 17:16:14

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"tandu"

= tanduan 1. sj usungan (berupa kerusi, rumah-rumahan kecil, dll) utk membawa orang, joli: maka menteri keempat pun menyembah, lalu keluar naik ~nya, kembali ke rumahnya; 2. usungan utk mengangkut orang sakit (orang cedera dll): orang yg cedera dlm kema­lang­an jalan raya itu diusung ke hospital dgn ~; bertandu diusung dgn tandu, naik tandu: bonda.... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.