DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : pernafasan sengsara
Makna : corak pernafasan abnormal yang berpunca dari neuron-neuron di bahagian bawah batang otak dengan simptom-simptom seperti kesukaran pernafasan yang teruk, cungapan, kadangkala diiringi dengan mioklonus dan dengusan.
Contoh Penggunaan : Jika didapati mangsa dalam keadaan jantungnya yang terhenti serta mangsa dalam keadaan pernafasan sengsara, resusitasi kardiopulmonari atau CPR perlu dilakukan dengan segera dan berterusan sehingga ambulans tiba.
Asal : Terjemahan dari perkataan Inggeris "agonal respiration".
Sumber Rujukan : Istilah diterjemah dari laman NCBI (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/medgen/746160)
Gambar :
Sumbangan : dhialai
Tarikh : 26-10-2020 04:58:35

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
dhialai: bernafas sengsara - "Pesakit itu bernafas sengsara, segera sediakan peralatan CPR sekarang!" ujar Dr. Ahmad terhadap jururawat sekelilingnya.
26-10-2020 23:48:15DUNIA KATA - KATA HARI INI
"angka dua"

ark tanda pergandaan (kata berulang); Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.