DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : kenderaan riadah
Makna : Kenderaan besar yang mempunyai kelengkapan bagi tujuan beriadah seperti ruangan dapur, tandas dan bilik tidur, untuk berkelah, berkhemah dan sebagainya.
Contoh Penggunaan : 1) Hussein terkejut apabila beliau memenangi hadiah utama pertandingan tersebut iaitu sebuah kenderaan riadah baharu. 2) Jamal memandu kenderaan riadahnya ke sebuah tapak perkhemahan di Texas, Amerika Syarikat.
Asal : Gabungan istilah "kenderaan" dan "riadah" bagi maksud kenderaan yang digunakan bagi tujuan beriadah, seperti "recreational vehicle" dalam bahasa Inggeris.
Sumber Rujukan : Kamus Dewan
Gambar :
Sumbangan : Ahmad Ali
Tarikh : 23-12-2020 23:03:20

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"sunti I"

sj tumbuhan (rizom yg boleh dibuat ubat), halia, Zingeber officianale; asam ~ halia jeruk. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.