DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : unipara
Makna : Wanita yang telah mempunyai satu kehamilan yang menghasilkan bayi yang berdaya hidup. Sinonim : primipara, para I. (English - A female which has had one pregnancy that resulted in a viable infant. Synonym : primipara, para I.)
Contoh Penggunaan : Kesan jangka panjang kekurangan tidur separa pada ibu-ibu unipara telah disiasat pasukan penyelidikan. (English - The impact of long-term partial sleep deprivation in unipara mothers has been investigated by the research team.)
Asal : Bahasa Latin : (unus atau unius = 1) + (parus = untuk menghasilkan).
Sumber Rujukan : http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Unipara
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 19-07-2014 14:19:52

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
Kang Chuen Tat: Makna : Seorang wanita yang telah mempunyai hanya seorang bayi. Sinonim : primipara, para I, I-para. (English - A woman who has had only one baby. Synonym : primipara, para I, I-para.). Contoh Penggunaan : Unipara itu telah menghasilkan satu janin seberat sekurang-kurangnya 500 g. (English - The unipara has produced a fetus weighing at least 500 g.)
27-12-2020 12:55:48DUNIA KATA - KATA HARI INI
"basa-basi"

Mn adat istiadat, sopan santun: sukar mencari seorang perempuan yg indah ~nya spt Khatijah; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.