DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : salam mufti
Makna : salam cara Malaysia; salam dari hati; tabik dari hati; salam dgn cara meletakkan tangan di dada dan sedikit menunduk sbg tanda hormat kpd seseorang sambil mengucapkan selamat atau salam; gerakan atau salam sebagai pemula atau penyudah jabat tangan.
Contoh Penggunaan : Salam mufti atau salam cara Malaysia ini seharusnya dijadikan sebagai amalan dan budaya masyarakat Malaysia sbg salah satu bentuk langkah pencegahan pandemik (wabak besar) covid-19.
Asal : salam : selamat; sejahtera; damai; berbaik; aman; tenteram; pemberian atau pernyataan hormat, assalamualaikum, helo, hai, dan mufti bermaksud orang yg bertanggungjwb dlm mengeluarkan fatwa.
Sumber Rujukan : https://www.beritaharian.sg/setempat/ap-melayuislam-sapa-penduduk-dengan-salammufti, https://www.beritaharian.sg/wacana/salam-semua-salammufti-selesa-dan-selamat
Gambar :
Sumbangan : mohamad yusoff
Tarikh : 17-05-2022 01:34:29

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
000505100331: Baik2 maaf
24-05-2022 11:01:51DUNIA KATA - KATA HARI INI
"membelahbahagikan"

menyebabkan atau menjadikan berbelah bahagi: aku tidak pernah ~ kasihku padamu. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.