DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : pegambar
Makna : 1. kamera, alat yg digunakan utk bergambar, mengambil gambar, foto, video, dsb, alat (yg digunakan) utk menghasilkan gambar atau foto, foto, alat pemotret, pemotret; 2. orang yg bergambar atau mengambil gambar; 3. (orang) yg suka atau gemar bergambar.
Contoh Penggunaan : 1. Sungguh tak dijangka, perkembangan teknologi digital yang pesat membuatkan pegambar telefon pintar kini semakin canggih. 2. Arsyad sempat menjadi pegambar tanpa upah dlm majlis perkahwinan adik bongsunya.
Asal : imbuhan awalan "pe-" + dgn gandingan kata "bergambar"
Sumber Rujukan : http://panitiabahasamelayusmkap.blogspot.com/2009/10/pengimbuhan.html?m=1; https://prpm.dbp.gov.my/cari1?keyword=bergambar
Gambar :
Sumbangan : mohamad yusoff
Tarikh : 31-05-2022 01:00:00

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"membelahbahagikan"

menyebabkan atau menjadikan berbelah bahagi: aku tidak pernah ~ kasihku padamu. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.