DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : Punti
Makna : Sj (kultivar) pisang yg sering dibuat masakan, "Musa × paradisiaca" (kumpulan AAB); pisang raja, plantain.
Contoh Penggunaan : 1. Pisang goreng yang dijual di warung itu menggunakan punti segar yang diimport dari luar negara. 2. Punti terpilih menjadi salah satu makanan ruji di negara-negara membangun lantaran kandungan kanjinya yang lebih tinggi berbanding pisang.
Asal : Daripada KD ed. ke-4, punti I "sj pisang, pisang raja"; dipadankan untuk plantain.
Sumber Rujukan : *Lia Hapsari; Fauziah (Ogos 2013). "Diversity and Characteristics of Pisang Raja Cultivars (Musa x paradisiaca L.) Collection of Purwodadi Botanic Garden". Dicapai melalui http://lipi.go.id/publikasi/diversity-and-characteristics-of-pisang-raja-cultivars-
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 14-08-2022 23:35:54

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
2  Komen
Ameru: Catatan: 1. Istilah ini ialah kata nama am dan harus ditulis menggunakan huruf kecil di tengah ayat. 2. Istilah ini dicadangkan untuk menggantikan perkataan sedia ada "plantain" (istilah untuk pisang jenis masakan), yang telah diserapkan secara terus daripada bahasa Inggeris.
15-08-2022 01:45:50
Ameru: Rujukan penuh: Lia Hapsari; Fauziah (Ogos 2013). "Diversity and Characteristics of Pisang Raja Cultivars (Musa x paradisiaca L.) Collection of Purwodadi Botanic Garden". Dicapai melalui http://lipi.go.id/publikasi/diversity-and-characteristics-of-pisang-raja-cultivars-musa-x-paradisiaca-l-collection-of-purwodadi-botanic-garden/18084 (berdasarkan pemerian untuk pisang raja)
15-08-2022 01:39:08DUNIA KATA - KATA HARI INI
"susu badan"

susu ibu; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.