DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : kopi amerikano
Makna : bancuhan kopi biasa dan Americano mungkin kelihatan sama, tetapi perbezaan antara kedua-dua kopi ini adalah cara penyediaannya dan bahan asas yang digunakan. Bagi kopi biasa atau standard, ia dibuat dengan menuang air panas dan dibiarkan sehingga ke dasar kopi, selain ia juga boleh dibancuh dengan menggunakan rendaman kopi daripada alat bancuhan kopi (French press) atau dengan menambah biji kopi secara terus ke dalam periuk air yang mendidih. Bahan asas yang digunakan adalah biji kopi panggang atau biji kopi yang diambil dari pokok.
Contoh Penggunaan : Kopi Amerikano atau Kopi Biasa?
Asal :
Sumber Rujukan : http://kidsprima.com.my/info-Artikel/839/Kopi-Amerikano-atau-Kopi-Biasa
Gambar :
Sumbangan : Abu
Tarikh : 01-09-2022 10:28:53

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"neuroparalisis"

(néuroparalisis) (Ubat) kelum­puhan yg disebabkan oleh penyakit saraf. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.