DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : IBU TINGGAL
Makna : Seorang wanita yang mempunyai status sah perkahwinan (samada memiliki, atau tidak memiliki anak), tetapi telah ditinggalkan oleh suaminya bagi satu tempoh jangkamasa, tanpa sebarang pemberian nafkah bagi membantu kelansungan hidup mereka seharian
Contoh Penggunaan : “Bantuan yang disalurkan buat kumpulan ini agak sukar dilaksanakan kerana mereka masih ada suami sah tetapi suami itu seperti ‘chipsmore’ kerana kejap ada kejap tiada. “Suami tinggalkan isteri dan anak-anak (dalam satu tempoh) serta menyusahkan ibu tinggal ini ...berbanding ibu tunggal kerana ibu tunggal mendapat bantuan lebih mudah kerana ada pendaftaran (cerai atau kematian) yang sah,” katanya.
Asal : IBU TUNGGAL
Sumber Rujukan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/11/516443/ibu-tinggal-boleh-mohon-bantuan
Gambar :
Sumbangan : kopytiam
Tarikh : 05-01-2023 17:58:12

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
kopytiam: Saya pengguna kali pertama di laman ini. mohon tunjuk ajar. terima kasih
05-01-2023 18:04:09DUNIA KATA - KATA HARI INI
"bergeger"

bergentar, bergegar, bergema; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.