DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : Kupu-kupu kuku bajang
Makna : Sj kupu-kupu dalam keluarga Papilionidae yang mempunyai sayap belakang yang bercabang
Contoh Penggunaan : Kupu-kupu kuku bajang yang besar itu di hinggap pada sekuntum bunga yang untuk menghisap madunya.
Asal : Daripada kupu-kupu yang bermaksud "sejenis serangga yang cantik" dan "kuku bajang" yang bermaksud "menyerupai ekor burung layang-layang"
Sumber Rujukan : Kupu-kupu dan kuku bajang daripada Kamus Dewan; I Am Lejen (Ini Adalah 5 Jenis Keluarga Kupu-Kupu Yang Tidak Ramai Orang Ketahui - 2020)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 12-05-2023 16:31:00

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
Ameru: "Swallowtail butterfly" biasa diterjemahkan sebagai "kupu-kupu ekor layang-layang" tapi kata "kupu-kupu kuku bajang" juga kedengaran puitis memandangkan kata "swallowtail" biasa diterjemahkan sebagai "kuku/lidah bajang" dalam bahasa Melayu. Contoh tanggam kuku bajang, baju bajang dll.
13-05-2023 11:02:51DUNIA KATA - KATA HARI INI
"pedologi II"

(pédologi) kajian saintifik tentang pembentukan, ciri, penggunaan dsb tanah. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.