DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : permua I
Makna : Permainan video yang dimainkan dalam peranti mudah alih; permainan mudah alih.
Contoh Penggunaan : Remaja kini lebih gemar mengisi masa lapang mereka dengan bermain permua melalui aplikasi dalam telefon pintar dan komputer.
Asal : Gabungan (paduan) kata "permainan" yang bermaksud "sesuatu yang dimainkan" dan "mudah alih" yang bermaksud "boleh dibawa kemana-mana".
Sumber Rujukan : Amanz (Permua Menjana Pendapatan 3 Kali Ganda Lebih Tinggi Berbanding Konsol dan PC Pada Suku Pertama 2021 - 16 Jun 2021)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 20-05-2023 21:06:31

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"takwa"

Ar 1. ketaatan mengerjakan perintah Allah, kesolehan: di mukanya kelihatan sinar yg jernih dan tajam, sinar ~ iman yg biasa ter­bayang di muka orang zahid; 2. takut akan Allah, hidup soleh: sesungguhnya orang yg paling ~ kpd Allah ialah orang yg benar-benar taat kpd perintah Allah; bertakwa mempunyai sifat takwa; ketakwaan perihal takwa. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.