DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : ulat tiket
Makna : Orang yang menjual tiket yang dibeli olehnya dengan harga yang jauh lebih tinggi daripada harga asal untuk tujuan keuntungan.
Contoh Penggunaan : Ramai penyokong yang datang ke stadium untuk menyaksikan babak perlawanan akhir bola sepak itu terpaksa membeli tiket dengan harga yang mahal daripada ulat tiket akibat penipuan.
Asal : Gabungan daripada kata "ulat" yang bermaksud "anak serangga berbadan lembut" dan "tiket" yang bermaksud "kertas kecil untuk sesuatu perkhidmatan"
Sumber Rujukan : Harian Metro (Ulat tiket kacau bisnes - 4 April 2019)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 28-05-2023 22:39:41

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"laung"

suara yg kuat (utk memanggil atau menyeru), suara yg nyaring; berlaung = ~ kata sl berucap dgn suara nyaring, berseru; melaung berteriak (memanggil, menyeru) dgn suara yg kuat: sambil memegang tangan adiknya, Ramli cuba ~ dgn sekuat-kuatnya; melaungkan 1. meneriakkan, memanggil­kan: ketika itu Wan Dah ~ supaya jangan dikejar perahu yg lari itu; 2. .... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.