DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : jintan hitam
Makna : Sejinis tumbuhan ubatan spesies "Nigella sativa"; habbatus sauda.
Contoh Penggunaan : Perahan minyak habbatus sauda atau jintan hitam sangat terkenal di kawasan Timur Tengah sebagai penawar untuk mengubati pelbagai penyakit.
Asal : Gabungan daripada kata "jintan" yang bermaksud "bijian yang dibuat rempah" dan "hitam" yang bermaksud "warna seperti arang"
Sumber Rujukan : Rayhanah (Kenali Habbatussauda - 3 Fakta Menarik Jintan Hitam - 8 Disember 2021)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 28-05-2023 22:55:50

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"laung"

suara yg kuat (utk memanggil atau menyeru), suara yg nyaring; berlaung = ~ kata sl berucap dgn suara nyaring, berseru; melaung berteriak (memanggil, menyeru) dgn suara yg kuat: sambil memegang tangan adiknya, Ramli cuba ~ dgn sekuat-kuatnya; melaungkan 1. meneriakkan, memanggil­kan: ketika itu Wan Dah ~ supaya jangan dikejar perahu yg lari itu; 2. .... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.