DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : beruang air
Makna : Sejenis binatang seni yang berkaki lapan dalam filum Tardigrada; "tardigrade".
Contoh Penggunaan : Beruang air merupakan binatang yang paling kental di dunia kerana mampu hidup dalam pelbagai persekitaran termasuk di luar angkasa.
Asal : Gabungan daripada kata "beruang" yang bermaksud "sejenis mamalia buas" dan "air" yang bermaksud "kumpulan cecair"
Sumber Rujukan : The Patriot Asia (Haiwan Yang Paling Kental Di Dunia - 28 Mei 2021)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 28-05-2023 23:11:49

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"laung"

suara yg kuat (utk memanggil atau menyeru), suara yg nyaring; berlaung = ~ kata sl berucap dgn suara nyaring, berseru; melaung berteriak (memanggil, menyeru) dgn suara yg kuat: sambil memegang tangan adiknya, Ramli cuba ~ dgn sekuat-kuatnya; melaungkan 1. meneriakkan, memanggil­kan: ketika itu Wan Dah ~ supaya jangan dikejar perahu yg lari itu; 2. .... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.